PreventPAP trial

De PreventPAP trial is voor patiënten die een amputatie van het been moeten krijgen. PAP staat voor Post Amputatie Pijn, wat pijn na een amputatie betekent.

Bij deze studie kijken we of patiënten die 'Targeted Muscle Reinnervation' (TMR) krijgen minder pijn hebben na de amputatie. TMR is een chirurgische techniek waarbij de doorgeknipte zenuw met een kleinere zenuw van de spier wordt verbonden.


Hoe ontstaat amputatiepijn?

Amputatiepijn, ofwel pijn na de amputatie, ontstaat doordat de zenuwen tijdens de operatie worden doorgesneden. Deze zenuwen proberen signalen door te blijven geven en contact te zoeken met het afgesneden deel van de zenuw om te herstellen. Dit kan alleen niet, omdat dit gedeelte door de amputatie is verwijderd. Hierdoor ontstaat er een zenuwlitteken (ook wel ‘neuroom’ genoemd) wat kan leiden tot chronische pijn.

Bij TMR worden deze afgesneden zenuwen vast gemaakt aan nabij gelegen spierzenuwen. Hierdoor kunnen de signalen van de zenuw doorgegeven worden en wordt de vorming van een zenuwlitteken voorkomen.

In het onderstaande figuur ziet u aan de linker kant de vorming van het zenuwlitteken en aan de rechter kant hoe we dit kunnen voorkomen met TMR.

Het ontstaan van zenuwlitteks

Het voorkomen van zenuwlittekens met TMR


Over de PreventPAP trial

Accordion and Styled Content

Meer dan de helft van de patiënten met een amputatie van het been, krijgt na de operatie zenuwpijn. Deze pijn kan zich uiten in de stomp (stomppijn) of in het geamputeerde lichaamsdeel (fantoompijn). Zenuwpijn ontstaat doordat tijdens een amputatie de zenuwen worden doorgesneden. Hierdoor kan er een pijnlijk zenuwlitteken vormen, wat soms lastig te behandelen is met medicatie. Bij de huidige amputaties worden de zenuwen tijdens de operatie na het doorsnijden opgeborgen. Een andere techniek hiervoor is “Targeted Muscle Reinnervation” (TMR). Bij TMR worden de doorgesneden zenuwen met spierzenuwen verbonden. Hiermee kan mogelijk het ontstaan van pijnlijke zenuwlittekens worden voorkomen. TMR is een chirurgische techniek die nu alleen wordt gebruikt bij patiënten die al zenuwpijn hebben. Het is nog niet onderzocht of deze techniek ook gebruikt kan worden tijdens een amputatie om zenuwpijn te voorkomen. Met deze studie willen we onderzoeken of patiënten na een amputatie met TMR minder zenuwpijn hebben dan de patiënten die een gangbare amputatie hebben gekregen.

We hopen met behulp van TMR tijdens een amputatie de langdurige pijn (fantoompijn en stomppijn) na de operatie te voorkomen of te verminderen.

Het onderzoek duurt in totaal 12 maanden.

Voor deze studie moet u tijdens de operatie in slaap gebracht worden (algehele narcose) en kunnen we u niet behandelen met behulp van een ruggenprik. U kunt niet meedoen, indien u dit niet wilt of als de anesthesist u hiervoor afkeurt. Dit gebeurt volgens de standaard werkwijze, voor een operatie, van het ziekenhuis waar u bent.

U wordt ingedeeld in 1 van de 2 groepen die beide een amputatie ondergaan.

  • Groep 1: De mensen in deze groep krijgen de standaard behandeling ten aanzien van de zenuwen.
  • Groep 2: De mensen in deze groep krijgen Targeted Muscle Reinnervation (TMR).

Meedoen aan het onderzoek kan voordelen en nadelen hebben. Hieronder zetten we ze op een rij. Denk hier goed over na, en praat erover met anderen.

Mogelijke voordelen

  • Minder pijn na de operatie (zowel op korte als lange termijn)
  • Minder gebruik van pijnstillers
  • U kunt sneller gebruik maken van een prothese
  • U ervaart een betere kwaliteit van leven

Mogelijke nadelen
  • De operatie duurt langer, wat een verhoogd risico op een wondinfectie met zich mee kan brengen.
  • U krijgt een extra kleine snede op het achterbeen indien u een bovenbeenamputatie krijgt. De snede kan, naast de amputatiewond, gaan infecteren. Bij een onderbeenamputatie krijgt u geen extra snede naast de amputatie.
  • U moet algehele anesthesie krijgen (u gaat slapen), we kunnen u niet opereren met een ruggenprik of lokale verdoving. Hierdoor kunt u na de opertie misselijk worden en heeft u mogelijk meer pijn direct na de operatie. Het voordeel is dat u gaat slapen en niets van de operatie merkt.

Indien u meer informatie wilt over de voor- en nadelen van de studie kunt u dit bespreken met uw behandeldend arts.


Meer informatie

Voor meer informatie over de PreventPAP trial kunt u kijken op het Landelijk Trial Register.

Meer informatie over zenuwchirurgie in het algemeen kunt u vinden op het ZenuwCentrum en over onderzoek bij pijn op PainLess.

Landelijk Trial Register